2012. december 25., kedd

[XBLA] The Expendables 2 - Videogame

   Megmondom őszintén a filmek nekem bejöttek. Emlékeztettek az elmúlt ifjúságra, amikor még egy akciófilm akciófilm volt. Lőttek, lőttek, még mindig lőttek, nem töltöttek, és mindig a jók győztek. Ezek után muszáj volt kipróbálnom a játékot.

  
   Majdnem teljesen ismeretlenül vágtam bele a kalandba, gameplay-t azért néztem, mert hát ilyen stílusú gémmel még nem játszottam. A lényeg annyi, hogy felső nézetből látjuk a karaktereinket, és így irányíthatjuk őket. Itt jön a képbe egy hatalmas negatívum, ugyanis a nézetet nem mi állíthatjuk, mélységet, magasságot nem szabályozhatunk, hanem mindezt a játék végzi el helyettünk. Ez azért problémás, ugyanis a tereptárgyak gyakran belelógnak a képbe, illetve sokszor nem is látjuk, hogy honnan lőnek ránk. Ilyen helyzetekben muszáj közelebb menni, vagy belevágni az ismeretlenbe, ami nem feltétlenül jó az egészségi állapotunkra tekintettel.





   A játékot az Ubisoft megbízásából a Zootfly (Panzer Elite, Toy Wars, Prison Break: The Conspiracy) prezentálja nekünk. A filmből négy karaktert kapunk, ezek rendre: Barney Ross, Gunner Jensen, Yin Yang és Hale Caesar. Minden karakterünknek eltérő tulajdonságai vannak. Ezeket felváltva érdemes használni, sőt muszáj is, mert vannak feladatok amik csak bizonyos karakterekkel oldhatók meg. Személyes kedvenceim: Caesar (iszonyatos tűzerő, bár csak közelről, mindenféle robbantás mestere), Gunner (mesterlövész, nehezen hozzáférhető ellenek ellen tökéletes).



   Húsz küldetésen keresztűl irthatjuk az ellenségeket, akik végeláthatatlan sorokban, és mennyiségben bukkanak elő különböző rejtekhelyeikről, vagy éppen bújnak fedezékbe. Itt jegyzem meg a játék AI-ja nem túlságosan okos. Inkább előre scriptelt eseményekről van összeollózva a viselkedésük. Bár néha azért felfedezhető, hogy elbújnak a fedezékben, és onnan nem bújnak elő semmi pénzért. Ilyenkor vagy odaverekedjük magunkat és kézzel elintézzük (többféle kézi tusa technikát lehet összeszedni, illetve vannak úgynevezett Signature Kill-ek (lényegében animált kivégzések, minden karakternek más-más)), vagy Gunner-rel kiszedjük őket.


   Jellemzően minden helyszínen megkel oldanunk néhány boss fight-ot. Ezek általában valamilyen jármű, vagy lövegtorony elpusztítása, annyival nehezítve, hogy közben állandóan tűz alatt vagyunk. Amennyiben elhaláloznánk, társaink képesek feléleszteni bennünket, probléma csak akkor van, ha mind a négyen kinyúlunk. Ilyenkor egy korábbi checkpoint-ról folytathatjuk a játékot. A küldetések meglepően változatosak, harcolunk földön, vízen, levegőben, vonaton, esőben... stb. Látszik, hogy a készítők megpróbálták feldobni az amúgy elég egysíkú játékmenetet. Ilyen plusz még, hogy minden küldetés végén XP-t kapunk, az adott teljesítményünkhöz híven, amelyet karakterünk fejlesztésére fordíthatunk.
 


   A grafikáról semmi egetverőt nem lehet elmondani. Nem rossz, lehetett volna jobb is, de mivel xbla címről beszélünk, szerintem a feladatát ellátja. A hangok is jók, az ember tényleg egy akció film közepébe csökkenve érzi magát, bár zeneileg, messze nincs a toppon. Összesítésként azt mondanám, hogy megéri az 1200 MS pontot amit rászánhatunk. Főleg mivel akár négyen co-op-ban is tolhatjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése