2012. október 26., péntek

American Horror Story - Asylum 2x01

   Az igen erős játék felhozatal közben, munkától kifáradva jól esik egy kis pihenés amit az ember fia egy jó sorozat megtekintésével tesz meg. Ezért esett a választásom az első évadot remekül letudó sorozat "folytatására". Bár ez nem is igazán folytatás, hisz csak néhány szereplő egyezik meg az eddigiekkel, viszont a horror köré font szál megmaradt.

   Az előttünk álló 13 részben egy elmegyógyintézetben tehetünk látogatást, amiben talán mi leszünk az egyetlen "normális" ember, hisz az összes szereplő aki kötődik az intézményhez őrült valamilyen szinten. A főcím idén is bezsebelte nálam a legbetegebb intro címet, ellenben kellően megalapozza és felkészíti látóidegeinket a könnyed esti mókázásra.


   Történet indítóként egy párt látunk akik felfedező turát tartanak az elhagyatott épületben, némi erotikus fenhanggal. Természetesen rutinos horror nézők már előre selytheik, hogy ez ennyire nem lesz egyszerű, hiszen ilyen helyeken mindig van valami emlék a múltból, vagy éppen egy mai napig magát az alagsorba bevackoló, halhatatlan sorozatgyilkos. Talán maga Véres Arc?
   Ő az egyébként aki az egyik kulcsfigurája a történetnek. Kalandjaival próbáltak egy kicsit eltávolodni a rengeteg klisétől a szerzők, hisz őt elvileg az ufók elrabolták, és mindenféle "fura" kísérleteket hajtottak végre rajta. Ennek következtében lett a benzinkúti kútfejkezelő managerből, becsületes, nők fejét levágó majd megnyúzó sorozatgyilkos. Akit sanyarú sorsa hamar utolér, mert az intézetben tevékenykedő "tudományos kutatásokat" végző doktor kezébe kerül, ami nem tesz túl jót az egészségi állapotának, de lelkes nézőként meggyőződhetünk róla, hogy talán az idegen lényes szál nem is annyira botorság.


   Doktorunk egy újabb szál, megannyi titokkal és talánnyal, meg persze az intézet irányításával. Illetve ez nem teljesen igaz, mert a fő apáca - aki mellesleg meglepően brutális képzeli el a különböző elme- és neurológia betegségek gyógyítását - állandóan megpróbálja az uralma alá hajtani, megjegyzem sikertelenül.
   Akad még leszbikus újságíró, szolgaként dolgozó apáca, jópár kedves és szeretetre méltó és kicsit bohókásan viselkedő beutalt. Természetesen egy horror film se lenne igazi, ha legalább egy szörny nincs benne, így mint ahogy az kitaálható már az is.
   Nem véletlenül írtam, hogy minden klisét felhasználtak a forgatás során, mert tényleg így van. Igazándiból ez nem is lenne probléma, ha egy egész estés moziról beszélnénk. Ám 46 percbe sürítve nagyon töménynek hat, és talán a rengeteg impulzustól talán átesünk a ló túloldalára, és kezdünk érzéketlenné válni a történésekre. Ennek ellenére mindenképp nézős lesz a sorozat! Bízom benne, hogy később kicsit visszavesznek a tempóból, és a tavalyiakhoz hasonlóan, egy teljesen kerek évadot kapunk, ahol talán sikerül minden szálat kifejtenek (és ebből akad bőven).


Wikipédia szócikk a sorozatról, magyar nyelven itt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése